Skip links

Beslag en Executie

Heeft u een debiteur die niet betaalt en heeft het incassotraject niets opgeleverd? Dan is het wellicht tijd voor plan b: beslaglegging.

Er zijn twee vormen van beslag, namelijk executoriaal beslag en conservatoir beslag. Heeft u een rechtszaak gewonnen, dan kunt u meestal executoriaal beslag leggen. Er worden goederen in beslag genomen om daarmee de vordering te voldoen.

Conservatoir beslag: advocaat vereist

Een schuldeiser kan via een advocaat conservatoir beslag leggen op vermogensbestanddelen van een schuldenaar als maatregel om zijn rechten te bewaren (conserveren). Door het leggen van conservatoir beslag wordt voorkomen dat de schuldenaar deze vermogensbestanddelen verkoopt of bezwaart met bv. een hypotheek voordat de schuldeiser een vonnis heeft verkregen waarmee hij tot executie kan overgaan.

Conservatoir beslag is bedoeld om te zorgen dat uw debiteur niet snel zijn geld ‘wegsluist’ of bezittingen verstopt. Dit vindt meestal voorafgaand aan een procedure plaats. Ook voor conservatoir beslag is toestemming van een rechter nodig, maar dit is ons nog nooit geweigerd.

Executie van het vonnis

Als die termijn onbenut is verstreken, mag het vonnis daadwerkelijk ten uitvoer gelegd. Bij het uitwinnen van het vonnis is de executant (de schuldeiser) vrij in de keuze van de goederen waarop hij beslag zal laten leggen. Als er executoriaal beslag wordt gelegd op bankrekeningen zal de bank het beslagen bedrag overmaken aan de deurwaarder. Bij beslag op spullen, huisraad, auto’s of zelfs een woning, zal de deurwaarder deze goederen moeten verkopen in een executieveiling. Uit de opbrengst wordt dan de schuld alsmede de kosten van de executie voldaan.

Advocaat bij beslag en executie

Ook zonder eerst conservatoir beslag te leggen, kan een schuldeiser een vonnis executeren en executoriaal beslag leggen. Maar dan loopt de schuldeiser altijd het risico dat de schuldenaar –die het vonnis natuurlijk kan zien aankomen omdat er al een procedure heeft plaatsgevonden- maatregelen heeft genomen om zaken aan verhaal te onttrekken.

Heeft u een vordering en overweegt u een procedure te beginnen, raadpleeg dan eerst één van onze advocaten. Zij kunnen u adviseren over de mogelijkheden van conservatoir beslag en u bijstaan bij de beslaglegging en de incassoprocedure.

Contact opnemen

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact opnemen
Sluit