Skip links

Intellectueel Eigendomsrecht

Een Intellectueel Eigendomsrecht (IE-recht) is een recht op een intellectuele creatie.

Het intellectueel eigendomsrecht (IE-recht) beschermt de creatieve ideeën, technische uitvindingen en de reputatie van ondernemingen en particulieren. Vaak gaat het om uitvindingen, producten, (handels)namen, tekeningen, werken en merken.

Een rechthebbende kan optreden tegen inbreuk op zijn IE-rechten.

Dat kan leiden tot een verbod, maar ook tot schadevergoeding en andere rechtsmaatregelen; zoals de vernietiging van de inbreukmakende voorraad. Er is geen sprake van inbreuk bij de aanwezigheid van een licentie of een wettelijke uitzonderingsgrond. Meer informatie vindt u op onze pagina Intellectueel Eigendomsrecht.

Soorten IE-rechten

Er zijn verschillende soorten IE-rechten, waaronder:

  • auteursrecht
  • modellenrecht
  • merkenrecht
  • handelsnaamrecht
  • octrooirecht

Een goed idee is op zichzelf nog geen IE-recht, maar kan dit wel worden. Graag leggen wij uit hoe. Of u nu een idee wilt beschermen, of wordt beschuldigd van inbreuk om intellectueel eigendomsrecht, wij zetten graag voor u de puntjes op de i.

Samenloop met andere rechtsgebieden

Het IE-recht biedt niet altijd de gewenste bescherming of kan zijn verlopen. In zulke gevallen bieden soms andere rechtsgebieden de gewenste bescherming voor een product, idee of reputatie. Denk bijvoorbeeld aan de slaafse nabootsingsleer, het reclamerecht, onrechtmatige publicaties, oneerlijke handelspraktijken, misleidende reclame, vergelijkende reclame of het ongeoorloofde mededingingsrecht.

Contact opnemen

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact opnemen
Sluit