Skip links

Procedures

Schikken is niet alleen een bezigheid voor bloemisten, maar ook voor iedere goede advocaat.

Een goede schikking levert immers vaak meer op (of kost minder) dan een procedure. Stip gaat voor #betaalbare kwaliteit, dus ook voor ons heeft een schikking meestal de voorkeur. Wij schikken echter niet tegen iedere prijs. Het belangrijkste is om voor u #De puntjes op de i te zetten en het onderste uit de kan te halen. Is hier een procedure voor nodig? So be it.

Geschil voorleggen aan een rechter

Als u een juridisch geschil hebt waar u onderling niet uitkomt, bijvoorbeeld over de deugdelijke uitvoering van een overeenkomst, dan kunt u dit geschil aan de rechter voorleggen.

Bij geschillen met een financieel belang tot maximaal € 25.000,- kunt u uw geschil in een zogenaamde bodemprocedure voorleggen aan de Sector Kanton van de Rechtbank (Kantonrechter). De kantonrechter is ook bevoegd te oordelen over geschillen met betrekking tot arbeidsovereenkomsten, huurovereenkomsten en consumentenkoopovereenkomsten, ongeacht de hoogte van het financieel belang. Heeft u een geschil met een financieel belang boven de € 25.000,-, dan is de Sector Civiel van de Rechtbank bevoegd.

Bodemprocedures

Bodemprocedures bij de Rechtbank -en in hoger beroep bij het Gerechtshof- kunnen (zeer) lang duren. In spoedeisende gevallen waarin de uitkomst van een bodemprocedure niet kan worden afgewacht, is het daarom mogelijk in een kort geding bij de Voorzieningenrechter een voorlopige voorziening te vragen. De Voorzieningenrechter treft dan een voorlopige ordemaatregel.

Heeft u een juridisch geschil waar u onderling niet uitkomt en wilt u advies over het starten van een gerechtelijke procedure, neem dan contact met mij op.

U bent eiser of gedaagde in een procedure. Welk griffierecht moet u betalen?

Als u eiser of gedaagde bent in een procedure, bent u in beginsel griffierecht verschuldigd. Griffierechten zijn de kosten die u moet betalen aan de rechtbank bij de start van uw procedure. Alleen een gedaagde in een procedure bij de Kantonrechter hoeft geen griffierecht te betalen. De hoogte van de griffierechten varieert.

Welk bedrag u aan griffierecht betaalt, hangt af van de zaak zelf, uw inkomen en of u een particulier of organisatie (rechtspersoon) bent. Heeft u vragen over de verschuldigdheid of de hoogte van griffierecht, neem dan contact met mij op.

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met een vonnis?

Als u het niet eens bent met een vonnis van de Rechtbank (Sector Kanton of Sector Civiel), dan kunt u tegen het vonnis in hoger beroep gaan bij het Gerechtshof. De termijn voor het instellen van hoger beroep tegen een vonnis in een bodemprocedure bedraagt drie maanden; de termijn voor hoger beroep tegen een vonnis in kort geding bedraagt vier weken.

Heeft u een vonnis gekregen waar u het niet mee eens bent en wilt u advies over het eventueel instellen van hoger beroep, neem dan contact met mij op. Meld uw zaak aan en wij proberen nog vandaag contact op te nemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact opnemen

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact opnemen
Sluit