Skip links

Vrije advocaatkeuze met een rechtsbijstandverzekering

Heb jij een rechtsbijstandsverzekering een val je onder de dekking? Dan heb je soms het recht om ervoor te kiezen om je niet te laten bijstaan door de juristen van de verzekering, maar door een door een jou te kiezen advocaat. Dit noemen wij de vrije advocaatkeuze. Jouw rechtsbijstandverzekering betaalt dan voor de advocaatkosten.

LET OP: Wij hebben veel kennis en ervaring als het gaat om de vrije advocaatkeuze. Overweeg je om ons in te schakelen via de vrije advocaatkeuze? Neem dan eerst contact met ons op of meld je zaak aan voordat je verder actie onderneemt. Wij leggen graag vrijblijvend uit wat de mogelijkheden zijn.

Waarom vrije advocaatkeuze?

In Europese wetgeving is bepaald dat iedereen het recht heeft op een gekwalificeerde raadsman in gerechtelijke- of administratieve procedures en dat rechtsbijstandsverzekeringen dit recht kenbaar moeten maken en moeten respecteren.
Op 7 november 2013 heeft het Europees Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan die dit recht op een vrije advocaatkeuze bevestigde. Hiermee stond vast dat iedereen, dus zowel consumenten als bedrijven, recht had op een vrije advocaatkeuze.

 

Eisen voor een vrije advocaatkeuze:

Voor een vrije advocaatkeuze zijn bijna altijd twee dingen nodig:

  1. Dekking van de rechtsbijstandsverzekering
  2. Een procedure

Wat het eerste betreft: jouw rechtsbijstandverzekering is natuurlijk alleen verplicht om de advocaatkosten te betalen als er dekking is onder de verzekering. In bijna iedere rechtsbijstandverzekering staan uitzonderingen op de dekking. Het gaat dan bijvoorbeeld om de hoedanigheid waarin je opereert (een particuliere verzekering dekt meestal niet als het geschil zakelijk is) of bepaalde rechtsgebieden worden uitgesloten. Is er geen dekking, dan is er ook geen vrije advocaatkeuze.

Verder moet het gaan om een procedure. Zoek je algemeen juridisch advies dan kan je de verzekering over het algemeen niet vragen om advocaatkosten daarvoor te vergoeden. Aan het criterium van een procedure is over het algemeen voldaan als je gedaagde bent in een procedure (bijvoorbeeld als je een dagvaarding hebt ontvangen). Lastiger is het als je zelf een procedure wilt starten, aangezien je dan de verzekering zult moeten over overtuigen van de noodzaak daarvan. Hier kunnen wij je natuurlijk bij helpen.

Ingewikkeld? Geen punt. Meld je zaak aan en geef aan dat je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact op en leggen alles uit.

Verzekeringen en de vrije advocaatkeuze

Hiernaast staat een aantal rechtsbijstandsverzekeringen die, als aan de voorwaarden is voldaan, het recht op een vrije advocaatkeuze moeten toestaan. Staat jouw verzekering er niet tussen? Geen zorgen: het recht op een vrije advocaatkeuze is universeel. Wel gaan alle verzekeringen er een andere manier mee om. Zo hanteren sommige verzekeraars een eigen risico en is er vaak sprake van een maximumbedrag. Ook op dit punt staan wij je natuurlijk bij.

a.s.r.

ABN-Amro

Aegon

Allianz

Anker

Anwb

Aon

Arag

Centraal Beheer

Das Rechtsbijstand

De Goudse

DE Internationale

Ditzo

FBTO

Hema

ING

InShared

Interpolis

Klaverblad

Nationale Nederlanden

Roxo

SNS

Unigarant

United Insurance

Univé

Vereniging Eigen Huis

Voorg & Voogd

Contact opnemen

Gratis en vrijblijvend

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact opnemen
Sluit